TERME DE L’ALBI

L’Albi és un municipi i vila situats al sud de la comarca les Garrigues. Enmig d’un territori trencat, hi predominen els cultius d’ametller i d’olivera repartits entre zones forestals i petits horts a la vora dels rius Set i els Gorgs. Un àrea de 32,5 km2 que davalla des de la Serra la Llena fins als Plans del Segrià.

La vila es troba situada al peu del Castell de l’Albi (o palau baronial) que actualment es troba enrunat. La seva situació privilegiada, amb un casc urbà a cinc-cents metres de la sortida 8 de l’AP-2 (entre les Borges i Montblanc i a tres quilòmetres de l’enllaç amb la N-240) i les facilitats que dóna l’Ajuntament el fan ideal per instal·lar-hi un negoci.

CASTELL DE L’ALBI

La primera referència d’aquest castell és de l’any 1179, on es cita el ‘castrum de Albio‘ en un conveni entre Guillem de Cervera i el rei Alfons ”el Cast”. Té una construcció inicialment romànica i posteriorment gòtica, com es pot veure en les restes, encara visibles, de la presó i del celler.

150 anys més tard, es va engrandir convertint-se en un dels edificis mes sumptuós de Catalunya. Posteriorment esdevindria en un palau purament renaixentista després de la reforma feta a finals del segle XVI.

El castell era propietat dels primers barons de les terres de l’Albi, Guillem de Timor i la seva esposa, que poseïen el  títol des de l’any 1202. A les terres catalanes, la figura dels barons de l’Albi sempre ha destacat en direfents aspectes (militar, eclesiàstic i literari). Dos barons han estat virreis a l’illa de Sardenya (s.XV) i a la de Mallorca (s.XVII), tres han mort en batalles: Rubinat (1461), Gaeta (1503), i Solsona (1655). Durant les Guerres Catalanes, els senyors del castell van recolzar les pretensions reials del Compte Jaume d’Urgell, del Príncep de Viana, de l’Arxiduc d’Àustria (Carles III) i de Carles VII.

Actualment és propietat de l’Ajuntament, que ha invertit més d’un milió d’euros en una excavació arqueològica exhaustiva, i en obres de consolidació i restauració per fer-n’hi un centre museogràfic i pluricultural que es pot visitar cada dia demanant-ho a l’Ajuntament (Telèfon: 973 17 50 04).